Aceasta este iarăși o minciună spusă pe jumătate, sau un adevăr spus pe jumătate, depinde cum privim lucrurile și aceasta pentru că un colesterol total scăzut nu înseamnă nimic dacă nivelul de colesterol HDL este bun.
In mod normal nu există boli care să fie declaşate de prea puţin colesterol, aşa cum există în cazul invers. Totuşi, unele studii sugerează o legătură între colesterolul scăzut (sau la limita inferioară) şi depresie, fără a se putea preciza dacă e vorba de o legătură de tip cauză-efect sau de o corelare de altă natură. Pe de altă parte, se mai vorbește despre nivelul scăzut de colesterol ar putea fi asociat cu tulburările mentale. In acest sens au fost efectuate și studii care au arătat o asociere semnificativă din punct de vedere statistic între colesterolul scăzut şi comportamentele agresive printre copiii americani non-africani dintr-un etalon naţional de copii neinstituţionalizaţi de vârstă şcolară. Colesterolul scăzut a fost deasemeni asociat cu debutul tulburărilor de comortament în perioada copilăriei printre bărbaţii criminali.
Mai nou, se pare că un nivel scăzut de colesterol ar reprezenta un prim semn al apariției cancerului în organism și nu o consecință a acestuia, cum se credea până acum. Insă nu s-a demonstrat prin studii atestate nici acest lucru care, mai mult, ar fi adevărat numai în cazul în care corpul este lipsit de colesterolul bun care protejează împotriva tumorilor canceroase. Doar așa am putea vorbi cel mult de un risc crescut al dezvoltaării cancerului, dar în niciun caz de un simptom.
Oricum medicul și analizele de rigoare sunt cele care pot confirma sau infirma probleme de sănătate cauzate de nivelul colesterolului scăzut. Deocamdată ce trebuie să reținem noi este că, preventiv, pentru a ține sub control situția colesterolului, cu scopul de a evita apariția unor probleme de sănătate, cercetătorii recomandă să ne menținem un nivel mai ridicat de colesterol bun, care protejează, se pare, împotriva tuturor formelor de cancer.