Și trigliceridele sunt un personaj negativ!?

Probabil fiecare dintre noi a auzit măcar o dată de trigliceride și de faptul că un nivel constant crescut al acestora în sânge poate afecta sănătatea. Ce sunt trigliceridele? Ele au mare legătură cu diabetul zaharat și cu „sindromul metabolic,” un grup de factori de risc pentru afecțiunile cardiace și diabetul zaharat de tip 2. Acesta include: obezitate, în special în regiunea abdominală,  hipertensiune arterială,  nivel crescut al glicemiei (prediabet sau toleranță scazută la glucoză), nivele crescute de proteine inflamatorii în sânge.

Trigliceridele reprezintă grăsime. Acestea sunt forma principală în care organismul uman depozitează grăsimea. Țesutul adipos este format din celule pline cu trigliceride. Astfel am putea crede că trigliceridele nu sunt rele pentru sănătate. În realitate, însă, omul nu ar putea să trăiască fără trigliceride, acestea fiind principala formă de stocare a energiei. În urmă cu sute de ani hrana nu era atât de multă, iar omul consuma o mare cantitate de energie prin munca fizică. Astfel era important să poată stoca energia într-un mod eficient. Prin arderea grăsimilor se obține de două ori mai multă energie decât din arderea proteinelor sau carbohidraților. Dar acum există mai multă hrană, oamenii mănâncă mai mult și nu mai au atât de multă activitate fizică ca în trecut. Astfel, oamenii stochează semnificativ mai multă grăsime decât are nevoie organsimul lor – sub formă de trigliceride.

Am putea spune, așadar, că numai noi suntem vinovați dacă trigliceridele se transformă în personaj negativ din cauza unei proaste gestionări a alimentelor pe care le ingerăm și a unei lipse acute de activitate fizică.