Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanţă chimică întâlnită în toate organismele animale inclusiv în organismul uman.  Avem nevoie de ea şi nu putem trăi fără ea. Organismul uman folosește colesterolul pentru fabricarea de enzime digestive, o varietate de hormoni, precum şi pentru fabricarea unui  înveliş protector din jurul nervilor.

De ce este colesterolul atât de important? Ficatul produce colesterol dintr-un anumit motiv: acesta este esenţial pentru producerea membranelor celulelor şi hormonilor sexuali, cum sunt estrogenul şi testosteronul. Mai mult, colesterolul este adăugat în laptele formulă al bebeluşilor pentru că este necesar creşterii şi dezvoltării acestora.

Aşadar, colesterolul joacă un rol important în:
  • menţinerea integrităţii celulare;
  • reglarea vâscozităţii fluidelor celulare (sânge) – datorită grupării hidroxil interacţionează cu restul fosfat al membranei celulare, iar steroizii cu moleculă mare şi lanţul hidrocarburic sunt introduse în membrană;
  • sinteza bilei (acizi biliari);
  • metabolismul vitaminelor liposolubile : vitamina A, D, K E; este precursor major al vitaminei D;
  • precursor al reacţiilor de sinteză a
    • hormonilor steroidici (cortisol şi aldosteronă în glandele suprarenale);
    • hormonilor sexuali progesteron, estrogen şi testosteron;
  • acționează la nivelul sinapselor cerebrale, cât şi în sistemul imunitar, inclusiv împotriva cancerului;
  • reducerea permeabilitățiipentru ionii de sodiu şi a protonilor, conform unui studiu recent desfăşurat în 2001 de Haine.
Colesterolul ajunge în corpul nostru şi prin alimentele provenite de la animale, precum laptele şi carnea. (Vegetalele precum fructele şi legumele nu conţin colesterol). Deşi colesterolul este necesar vieţii, corpurile noastre nu au nevoie de el în cantităţi mari pentru a funcţiona normal. Celulele noastre îşi iau atât colesterol cât au nevoie pentru menţinere şi reparare şi depozitează excesul pentru a-l utiliza ulterior. Problema este că majoritatea dintre noi au o alimentaţie prea bogată în grăsimi suprasaturate şi grăsimi trans, ceea ce stimulează ficatul să producă mai mult colesterol decât are nevoie corpul.

Valorile colesterolului Colesterolul LDL
Nivelul optim Ușor mărit Limita de sus Mărit Foarte mărit
90 mg/dL 100-129 mg/dL 130-159 mg/dL 160-189 mg/dL ≥ 190 mg/dL

Colesterolul HDL
Nivelul optim Ușor scăzut Limita de sus Scăzut Foarte scăzut
60 mg/dL (indiferent de sex) 50 mg/dL la femei şi 40 mg/dL la bărbaţi 50 mg/dL la femei şi 40 mg/dL la bărbaţi 40 mg/dL la femei şi 30 mg/dL la bărbaţi ≤ 30 mg/dL la femei şi ≤ 20 mg/dL la bărbaţi

Trigliceridele
Nivelul optim Limita de sus Mărit Foarte mărit
≤ 149 mg/dL 150-199 mg/dL 200-499 mg/dL ≥ 500 mg/dL

In imaginea de mai jos puteți observa cum evoluează ateroscleroza pe măsură ce colesterolul LDL și trigliceridele cresc, iar colesterolul HDL scadecolesterol
Figura 1 Evoluția aterosclerozei