De ce este colesterolul atât de important? Ficatul produce colesterol dintr-un anumit motiv: acesta este esenţial pentru producerea membranelor celulelor şi hormonilor sexuali, cum sunt estrogenul şi testosteronul. Mai mult, colesterolul este adăugat în laptele formulă al bebeluşilor pentru că este necesar creşterii şi dezvoltării acestora.
Aşadar, colesterolul joacă un rol important în:
- menţinerea integrităţii celulare;
- reglarea vâscozităţii fluidelor celulare (sânge) – datorită grupării hidroxil interacţionează cu restul fosfat al membranei celulare, iar steroizii cu moleculă mare şi lanţul hidrocarburic sunt introduse în membrană;
- sinteza bilei (acizi biliari);
- metabolismul vitaminelor liposolubile : vitamina A, D, K E; este precursor major al vitaminei D;
- precursor al reacţiilor de sinteză a
- hormonilor steroidici (cortisol şi aldosteronă în glandele suprarenale);
- hormonilor sexuali progesteron, estrogen şi testosteron;
- acționează la nivelul sinapselor cerebrale, cât şi în sistemul imunitar, inclusiv împotriva cancerului;
- reducerea permeabilitățiipentru ionii de sodiu şi a protonilor, conform unui studiu recent desfăşurat în 2001 de Haine.
Valorile colesterolului Colesterolul LDL
Nivelul optim | Ușor mărit | Limita de sus | Mărit | Foarte mărit |
90 mg/dL | 100-129 mg/dL | 130-159 mg/dL | 160-189 mg/dL | ≥ 190 mg/dL |
Colesterolul HDL
Nivelul optim | Ușor scăzut | Limita de sus | Scăzut | Foarte scăzut |
60 mg/dL (indiferent de sex) | 50 mg/dL la femei şi 40 mg/dL la bărbaţi | 50 mg/dL la femei şi 40 mg/dL la bărbaţi | 40 mg/dL la femei şi 30 mg/dL la bărbaţi | ≤ 30 mg/dL la femei şi ≤ 20 mg/dL la bărbaţi |
Trigliceridele
Nivelul optim | Limita de sus | Mărit | Foarte mărit |
≤ 149 mg/dL | 150-199 mg/dL | 200-499 mg/dL | ≥ 500 mg/dL |
In imaginea de mai jos puteți observa cum evoluează ateroscleroza pe măsură ce colesterolul LDL și trigliceridele cresc, iar colesterolul HDL scade
Figura 1 Evoluția aterosclerozei