Ouăle sunt nocive?

Cred că încă din copilărie mulți dintre nou am auzit la părinții sau la bunici noștri despre cât de periculoase sunt ouăle și că ele conțin colesterol. Insă acest adevăr nu este înțeles în întregime.

Este adevărat ca ouăle conțin mult colesterol dietetic – peste 200 mg, în timp ce limita zilnică recomandată este de 300 mg – dar colesterolul dietetic (colesterolul regăsit în alimente) nu este atât de periculos precum credeau părinții sau bunicii noștri. Doar o parte din acest tip de colesterol contribuie la acumularea de colesterol din sânge, iar dacă va crește consumul de colesterol dietetic, organismul va compensa prin producerea unei cantități mai mici de colesterol.

Dacă nu se va exagera și nu se vor consuma mai mult de două-trei ouă pe săptămână, nivelul de colesterol din sânge nu va fi influențat în mod negativ. Mai mult, rețineți că ouăle sunt surse excelente de proteine și conțin grăsimi bune.

Dr. Penny-Kris Etherton, profesor universitar în nutriție, spune că există un singur adevăr legat de ouă și anume că ele conțin într-adevăr colesterol, însă nu ne pun viața în pericol deoarece organismul îl asmilează ușor.