Deși așa se credea până de curând, noile cercetări în domeniu dovedesc exact contrariul: sunt câteva tipuri de grăsimi saturate sănătoase pentru organism.
Tocmai când ne obișnuisem deja cu ideea că sănătoase pentru organism sunt doar grăsimile mono și polinesaturate (precum cele pe care le găsim în uleiul de măsline și alune), ne-am pricopsit cu noi dovezi științifice care vor să demonstreze că lucrurile nu stau chiar așa. Ce au descoperit oamenii de știință, studiind fel și fel de astfel de grăsimi saturate, este faptul că cele cunoscute sub numele de acid stearic nu numai că nu contribuie la creșterea colesterolului rău ci, dimpotrivă, ajută la menținerea nivelului optim de colesterol bun din sânge, contribuind astfel la sănătatea organismului. Pe de altă parte, acidul stearic este foarte des întâlnit în carne și produsele specifice, în cacao, uleiurile de palmier și cocos dar și în produsele lactate.
Prin urmare, consumul de ciocolată sau cocos, produse care conțin acid stearic este mult mai benefic decât se credea până acum, acești acizi grași nefiind deloc nesănătoși pentru organism. Acest lucru nu înseamnă însă că le puteți consuma fără măsură, în cantități uriașe, alimentele bogate în grăsimi fiind în același timp și foarte bogate din punct de vedere caloric. Având în vedere ca ciocolata nu este atât de „rea” precum se credea înainte, puteți să vă bucurați de această veste cu o tabletă delicioasă.
Un exemplu concret îl reprezintă ciocolata neagră. După cum arată mai multe cercetări, acest tip de ciocolată poate îmbunătăți sănătatea inimii, reduce tensiunea arterială, poate micșora valorile colesterolului LDL, poate să scadă riscul formării de cheaguri de sânge și să crească fluxul de sânge de la nivelul creierului. Chiar dacă vi se pare un moft, adevărul este că este un moft hrănitor și gustos care, consumat cu moderație, este cât se poate de sănătos.