Care este nivelul normal al colesterolului din sânge?

O problemă neașteptat de complicată o constituie noțiunea de „colesterol normal”.

Potrivit concepției clasice, limita maximă admisă a colesterolului în sânge este de 280 mg /100 ml, cu mențiunea că între valorile de 260 și 280 este „intervalul de atenție”: chiar dacă încă nu putem vorbi de hipercolesterolemie, persoana respectivă ar face bine să țină o dietă sănătoasă și să repete dozarea o dată la șase luni.

Insă, în ultimii ani, ca urmare a presiunii unor firme de medicamente (care vând medicamente care scad colesterolul, de regulă scumpe și cu numeroase reacții adverse) s-a ajuns să se coboare valoarea colesterolului considerată normală până la cifrele oficiale de mai sus. Așadar, din nou spun că numai medicul specilaist vă poate spune care este situați avoastră în urma unui set de analize de laborator.

Trebuie să vedem, informativ, și care sunt valorile fiecărui tip de colesterol în parte și ce semnificație generală au.

Colesterolul LDL
Nivelul optim Ușor mărit Limita de sus Mărit Foarte mărit
90 mg/dL 100-129 mg/dL 130-159 mg/dL 160-189 mg/dL ≥ 190 mg/dL

Colesterolul HDL
Nivelul optim Ușor scăzut Limita de sus Scăzut Foarte scăzut
60 mg/dL (indiferent de sex) 50 mg/dL la femei şi 40 mg/dL la bărbaţi 50 mg/dL la femei şi 40 mg/dL la bărbaţi 40 mg/dL la femei şi 30 mg/dL la bărbaţi ≤ 30 mg/dL la femei şi ≤ 20 mg/dL la bărbaţi

Cardiologii afirmă că nivelul colesterolului sangvin sub 160 mg% asigură protecție față de ateroscreloză. De asemenea, se pare că o creștere a nivelulului de colesterol din sânge de la 200 mg la 260 mg mărește de până la patru ori riscul de a face atac de cord.