Ce este? Cardiopatia ischemică este suferința mușchiului cardiac (miocard) produsă de îngustarea (stenoza) sau blocarea (ocluzia) arterelor coronare. Miocardul este irigat de două artere coronare – artera coronară stângă și artera coronară dreaptă, artere care dau mai multe ramuri. Principala cauză de afectare coronariana este ateroscleroza, despre care am vorbit mai devreme, cauzată la rândul ei de nivelul ridicat de colesterol LDL din sânge.
In funcție de severitate există mai multe forme de cardiopatie ischemică.
– angina stabilă
– angina instabilă
– infarctul miocardic (despre care am discutat deja)
Simptome. Cel mai important simptom în cazul anginei stabile ste durerea în piept (angina). Durerea din cardiopatia ischemica are cateva trasaturi care ajută la recunoașterea ei:
– este declanșată de effort
– dispare în câteva minute de la oprirea efortului sau la administarea de nitroglicerină sublingual
– sediul durerii este de obicei pe linia mediană (retrosternal).
Față de aceste date generale există însă numeroase excepții (de exemplu durere cu sediul la nivelul epigastrului, adică în porțiunea superioară a abdomenului, care este confundată cu ulcerul sau durere în maxilar, care este confundată cu durerea de dinți).
Angina instabilă se caracterizează prin modificarea trăsăturilor durerii: aceasta apare la efort mai mic sau chiar în repaus, este mai intensă, mai prelungită, mai frecventă, etc. Deci, angina instabilă reprezintă o agravare a bolii coronariene.
Factori de risc. Principalii factori de risc sunt aceiași ca și cei pentru ateroscleroză.