Atacul de cord

Ce este ? Infarctul miocardic sau atacul de cord este o urgență medicală în care circulația sanguină a cordului este blocată brusc, determinând moartea mușchiului cardiac prin lipsa de oxigen.

Majoritatea infarctelor miocardice sunt determinate de un trombus (cheag de sânge)  care blochează una dintre arterele coronare. Arterele coronare aduc sânge bogat în oxigen și substanțe nutitive la inimă.

Dacă circulația acestuia este blocată, mușchiul miocardic suferă de hipoxie și moare. Un trombus se formează de obicei acolo unde o arteră coronară este stenozată de către o placă ateromatoasă (sau aterom). Uneori această placă se fisurează sau chiar se rupe, declanșând formarea trombusului.

Simptome. Un atac de cord (sau infarct miocardic) nu lovește întotdeauna din senin, ci determină mai multe simptome pe care le putem observa în zilele sau săptămânile de dinaintea acestuia. Semnele însă pot fi diferite la femei și bărbați și diferite de cele clasice, cum ar fi durerea în piept. 

Un studiu realizat în SUA a scos la iveală faptul că 95% dintre femeile care supraviețuiseră unui atac de cord au avut simptome cu câteva săptămâni sau chiar luni înainte, dar nu le-au luat în seamă deoarece nu erau însoțite de acea durere în piept. Tocmai de aceea este bine să știm ce alte semne mai prevestesc un atac de cord:
– indigestie și greață, chiar vărsături, neexplicabile
– durere severă în partea superioară a corpului (umăr, spate, gât, ureche sau maxilar)
– presiune la nivelul pieptului (resimțită ca o indigestie, arsuri stomacale, senzație de prea plin, ca înn urma unui exces alimentar)
– disfuncție erectilă
– epuizare neobișnuită sau neexplicabilă
– dificultăți în respirație (mai ales dacă respirația este scurtă)
– umflarea picioarelorșsi dureri la nivelul lor
– insomnie și anxietate – simptome ca de gripă (transpirație rece, oboseală, slăbiciune, amețeli, greutate în piept, afevrilitate, curgerea nasului);
– un puls rapid și neregulat
– amețeală neobișnuită – umflături musculare sau dureri la picioare
– o stare generală de disconfort inexplicabil.

Jumătate dintre decesele prin infarct miocardic apar în primele 3-4 ore după ce au debutat simptomele. Este important ca aceste simptome să fie recunoscute și tratate ca o urgență medicală. Cu cât este inițiat mai repede tratamentul cu atât pacientul are șanse mai mari să supraviețuiască.

Mestecarea unei tablete de aspirină după ce a fost chemată ambulanța poate reduce mărimea trombusului care blochează artera coronară. Poate fi administrat un beta-blocant pentru a încetini ritmul bătăilor cardiace pentru ca inima să nu lucreze atât de intens și să reducă necroza miocardului.

Persoanei care a suferit un atac de cord i se administrează oxigen pentru a ajuta inima să lucreze mai bine și pentru a diminua zona de infarctizare.

Factori de risc. Există mai mulți factori de risc pe care ar trebui să îi eliminați pentru a preveni apariția unui atac de cord:
– supraponderabilitate sau obezitate
– un stil de viață sedentar, lipsit de activitate fizică
– fumatul
– tensiune arterială crescută
– colesterol crescut în sânge
– diabetul zaharat
– stresul.

Unii factori de risc au tendința de a apărea împreună, ceea ce numim sindrom metabolic. In general o persoană care are sindromul metabolic are de două ori mai multe șanse să sufere un atac de cord și de cinci ori mai multe șanse să se îmbolnăvească de diabet.